Yaşlılık bilgeliktir, hayattan keyif alma fırsatıdır.
Yaşam tarzı ileri yaşta çok önemlidir.
Sağlıklı yaşlanma, yaşlılıkta iyilik halini sağlayan fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesi ve sürdürülmesidir.
Fonksiyonel kapasite kişilerin; temel ihtiyaçlarını karşılamak, öğrenmek, büyümek ve kararlar almak, mobil olmak, sosyal ilişkiler kurmak ve sürdürmek, topluma katkıda bulunmak gibi özelliklere ve yeteneklere sahip olmalarını içerir ve bireyin içsel kapasitesinden, ilgili çevresel özellikler ve aralarındaki etkileşimden oluşur. İçsel kapasite yürüme, düşünme, görme, duyma ve hatırlama gibi kişinin mental ve fiziksel kapasitesini içerir; hastalıkların varlığı, yaralanmalar ve yaşa bağlı değişiklikler gibi faktörlerden etkilenir.
Beden ve ruh sağlığı bir bütündür. Bilişsel fonksiyonları etkileyen yaşlanma ile artan kronik hastalıklar ( hipertansiyon , diyabet, özellikle obezite ve sedanter yaşama bağlı, kolesterol yüksekliği, kalp hast, inme,,vücutta yaşa bağlı kas azalması ve yağ artışı insülin direnci, kalp-damar hastalıkları, demans) yaşam tarzı değişiklikleri ile düzenlebilir.
Fiziksel aktivite, sağlıklı kilonun korunması, kas yapısının korunması, besin seçimi, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli kontroller ile sağlıkla yaş almak elimizde..
AKTİF VE SAĞLIKLI YAŞLANMA
İleri yaşta kişilerin fizyolojik sistemlerinin çoğunda yapısal ve fonksiyonel değişiklikler meydana gelir ve bu değişiklikler günlük yaşam aktivitelerini ve fiziksel bağımsızlıklarını etkiler.
Düzenli fiziksel aktivite; iskelet kas kütlesinin korunması, bilişsel fonksiyonlara olumlu etkisi ve kronik hastalıkların önlenmesi açısından tanımlanmış en doğru yaşam tarzı davranışıdır.
Fiziksel aktivite ve egzersiz yaşla gelişen pek çok sistemdeki zayıflamayı yavaşlatabilir. Kalp-damar sisteminde, beyin fonksiyonlarında, akciğer fonksiyonlarında, metabolizma ve vücut kompozisyonunda olumlu etkiler sağlar. Yaşam kalitesini arttırır ve psikolojik sağlık ve mutluluk ile ilişkilidir.
İdeal bir egzersiz reçetesi; kişiye özel aerobik, kas güçlendirme ve esneklik egzersizlerini içermelidir.
Tai Chi, Cigong, yoga, nefes egzersizleri , denge, güçlendirme, esneklik ve yürüyüş programları, ileri yaşta çok önemli sağlık ve sosyal problemlere sebep olan düşme riskini de azaltır.
Her yaşta hareketli kalın.. sağlıkla yaş alın..
Hipokrat 'Bırakın besinler ilacınız olsun' demiş.
Siz ne yiyorsanız vücudunuz bunlardan oluşur,
Yaşlanmayı geciktirdiği gösterilen : genç erişkinlik döneminde yetersiz beslenmeye yol açmayacak şekilde az kalorili beslenmedir.
Vitaminler ve mineraller, mikrobesinler: önemlidir
D vit günlük alınması önerilir
Telif Hakkı © 2024 drnilgun - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli